De inenting gele koorts is van levensbelang!

Je weet dat het erbij hoort als je op vakantie wilt gaan, maar je moet je er toch altijd weer toe zetten. Het halen van de prikken om een land in te mogen. Zo is de DTP prik voor veel landen nog steeds verplichte kost. Heb jij je prik gekregen via het Rijksvaccinatieprogramma en denk je dat het nu wel goed is? Dan heb je het, helaas, mis. De DTP prik die je kreeg als kind, zo tussen je 4e en 9e levensjaar, was maar 10 jaar geldig! Ga je dus naar een land met een DTP-probleem, dan zul je je opnieuw moeten laten inenten. Maar ook de inenting gele koorts kan verplicht zijn.

De inenting gele koorts krijg je normaalgesproken niet

De inenting gele koorts krijg je niet als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. En dat heeft een reden. De mug die de gele koorts kan overbrengen leeft niet in Europa. Dus zul je de inenting gele koorts moeten gaan halen wanneer je wilt reizen naar Afrika of Zuid Amerika. Het is zelfs zo dat je zonder de inenting gele koorts een heel aantal landen niet eens binnen mag komen. Zorg er dus altijd voor dat je inentingen op orde zijn.

Wat is gele koorts?

Gele koorts is een ziekte die wordt overgebracht door een bepaalde mug die vooral overdag steekt. Heeft deze mug voor jou iemand met gele koorts gestoken? Dan is de kans groot dat jij deze nare ziekte oploopt. Wist je dat in meer dan 50% van de gevallen deze ziekte dodelijk is? Dat is vooral onder kinderen het geval. Maar dat risico wil jij natuurlijk niet lopen. Hou er rekening mee dat je de inenting gele koorts meer dan 10 dagen voor je vertrek moet halen. Deze 10 dagen zijn nodig om het levende vaccin zijn werk te laten doen.

Informeer bij je reisbureau of bij de Vaccinatiewijzer voor je boekt

Over de hele wereld zijn landen waar bepaalde inentingen verplicht zijn. Het is verstandig om je daar in te verdiepen voor je je reis gaat boeken. Het is in veel gevallen niet mogelijk om een last minute te boeken naar landen waar bepaalde inentingen verplicht zijn. Dit komt doordat deze inentingen een inwerktijd nodig hebben. Heb je nu al bedacht waar je in het najaar naartoe wilt reizen? Wacht dan niet te lang en regel je inentingen alvast. Dan kan dat van je lijstje en kan de leuke voorbereiding pas echt beginnen.

Geef een reactie